آخرین مطالب

سلامت روان، آماج تیرهای فضای مجازی اجتماعی

سلامت روان، آماج تیرهای فضای مجازی

  بزرگنمایی:
مزایا و فواید فضای مجازی و کاربرد شبکه‌های اجتماعی در زندگی امروز را نمی‌توان انکار کرد اما بدون شک حضور افراطی در این فضاها نیز برای اقشار مختلف جامعه، به‌ویژه کودکان و نوجوانان آسیب‌ها و پیامدهای منفی و زیانباری دارد که بر کمتر کسی پوشیده است.

به گزارش  کیمیای شرق  انلاین  به نقل از ایرنا، فضای مجازی و شبکه‌های اجتماعی به عنوان یکی از جلوه‌های آشکار دنیای مدرن، امروز با دسترسی آسان و همه‌گیری، یکی از پرکاربردترین عرصه های وقت گذرانی انسان امروزی است که نوجوانان و جوانان، بیشترین جامعه کاربران آن را تشکیل می‌دهند.

به گفته کارشناسان، گرچه فضای مجازی دارای فرصت‌های علمی و ارتباط های اجتماعی بسیاری است، اما استفاده بی‌رویه از فضای مجازی به انزوای افراد می انجامد، به طوری که این روزها شاهد اعتیاد جوانان و نوجوانان به فضای مجازی و شبکه‌های اجتماعی هستیم و حال آنکه این گروه در این محیط ها آسیب پذیری بسیاری دارند.

اغلب جوانان و نوجوانان به ویژه دانش آموزان در ایام تعطیلات تابستان دغدغه نحوه گذراندن اوقات فراغت خود را دارند و از طرفی به دلیل نقش و تاثیر بالای فضای مجازی و شبکه های اجتماعی در زندگی آحاد جامعه، این فضاها بخش زیادی از زمان فراغت و استراحت جوانان را اشغال کرده است که این امر در عین فرصت بودن، تهدیدی بزرگ نیز محسوب می‌شود.

فضای دنیای مجازی با عمقی بسیار زیاد، که ورود به آن آسان اما خارج شدن از آن گاه با ضربات روحی و جسمی همراه است، می‌تواند تا مدت ها بار ذهنی برای کاربران داشته باشد به گونه ای که پرسه زنی بی‌هدف در این فضا می‌تواند تاثیرات منفی بسیاری از جمله بی حوصلگی، عدم تمرکز فکری، افت تحصیلی و عدم موفقیت در تحصیل را برای جوانان و نوجوانان در پی داشته باشد.

همچنین مقایسه باطن زندگی شخصی با ظاهر زندگی دیگران از دیگر آفت‌های فضای مجازی است، چرا که با ورود به فضای مجازی و شبکه‌های اجتماعی، افراد ناخودآگاه وارد میدان مقایسه‌ای می‌شوند که در قیاسی نابجا، واقعیت زندگی خود و بطن آن را با ظاهر و ویترین زندگی دیگران می سنجند.

این ویژگی احساس عجیبی را در افراد ایجاد می کند که زندگی آنها بد و نامناسب است که این امر علاوه بر خستگی ذهنی، نوعی تسلسل و عدم خودباوری در آنان به وجود می آورد.

فضای مجازی یک ابزار ارتباطی است که نیاز به بروشور و راهنمای استفاده دارد و در صورت بررسی تمام موارد مفید و مضر آن، می‌توان کارکردهای مثبت این فضا را برجسته کرد.

در کنار فرصت های استفاده از فضای مجازی، تهدیداتی نیز وجود دارد، اطلاعات بی‌کیفیت و غلط، پخش شایعات، کاهش ارتباطات واقعی، تعارضات ارزش‌ها، ایجاد تداخلات در شخصیت بچه‌ها، شبهه افکنی در حوزه اعتقادی و شکستن حریم شخصی از جمله آسیب‌های بسیار جدی فضای مجازی است.

همچنین فضای مجازی سبک زندگی ها را تغییر داده و روحیه پرخاشگری را در خانواده ها دامن می زند.

در کشور ما به دلیل اینکه آفت های فضای مجازی به خوبی بیان نشده، بار منفی آن بیشتر است؛ و ضرورت دارد با افزایش سواد رسانه‌ای و مدیریت صحیح آن، فضای مجازی را به ابزاری برای مطالعه و پیشرفت علمی دانش‌آموزان و جوانان تبدیل کرد، چراکه افزایش آگاهی کاربران فضای مجازی، یکی از راهکارهای پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی آن است.

سلامت روان، آماج تیرهای فضای مجازی

همایش بین المللی تنش و اضطراب در مشهد

در راستای افزایش آگاهی و اطلاع رسانی مردم در خصوص فضای مجازی و تنش و اضطراب ناشی از آن، به تازگی همایش بین المللی تنش و اضطراب با حضور استادان داخل و خارج کشور به میزبانی دانشگاه علوم پزشکی مشهد برگزار شد.

دبیر همایش بین المللی تنش و اضطراب در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با بیان اینکه تنش و اضطراب، نقش زیادی در افزایش بار بیماری‌ها دارد، گفت: یکی از اهداف و برنامه‌های اصلی این همایش بین المللی، بررسی راهکارهای علمی کاهش تنش و اطلاع رسانی به مردم در خصوص کاهش اضطراب بود.

دکتر فرزانه وفایی افزود: این همایش محورهای محتلفی داشت که ارتباط شبکه های اجتماعی با استرس، اضطراب، رفتارها، خشونت، کودکان، اخبار دروغین، راستی آزمایی، حریم شخصی، اخلاق و نیز شبکه های اجتماعی و مسوولیت شخصی از جمله این محورها بود.

وی ادامه داد: اگر چه فضای مجازی در بسیاری از موارد در حیطه آگاهی بخشی به مردم در راستای برنامه های اجتماعی مفید است ولی ممکن است استفاده نادرست از فضای مجازی منجر به افزایش تنش منجر شود و اضطراب و آسیب زا باشد.

این مسوول عنوان کرد: در نمایشگاهی که در حاشیه این همایش برپا شد، راهکارهای استفاده صحیح از فضای مجازی و برخی موضوعات مرتبط با محورهای همایش نیز به حاضران آموزش داده شد.

سلامت روان، آماج تیرهای فضای مجازی

تغییرات رفتاری ناشی از تنش‌های شبکه‌های اجتماعی

عضو هیات علمی گروه علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: اساس زندگی در تغییر است و تغییرات باعث نگرانی ما می‌شوند و ورود اینترنت به زندگی ما باعث ایجاد یک تغییر بزرگ در زندگی ما شده است به گونه ای که در گذشته مردم تنها زبان خواندن و نوشتن را بلد بودند ولی امروز باید زبان کامپیوتر را نیز بدانند و همین موضوع خود می تواند باعث ایجاد اضطراب و نگرانی شود.

دکتر وفایی افزود: از طرف دیگر اینترنت باعث شده است که ما احساس کنیم می توانیم کنترل تمام و کمال بر همه چیز داشته باشیم، و هر تغییری خارج از حوزه کنترل ما باعث نگرانی و اضطراب شدید در ما می‌شود. به عنوان مثال اگر فردی پیامی را در شبکه‌های اجتماعی برای دوستی ارسال کند اما دیر پاسخ بگیرد، کلی نگران در او ایجاد می‌شود و افکار منفی به ذهنش هجوم می‌آورد.

وی ادامه داد: با ورود شبکه‌های اجتماعی به زندگی ما تغییرات اجتماعی شگرفی در جامعه رخ داده است که به دنبال آن هنجارهای اجتماعی جدیدی ایجاد شده است که همه اینها باعث افزایش میزان اضطراب و نگرانی می شود.

سلامت روان، آماج تیرهای فضای مجازی

هر فرد روزانه حدود 150 بار گوشی همراه خود را چک می‌کند

دبیر همایش بین المللی تنش و اضطراب با اشاره به محبوبیت و رواج شبکه های اجتماعی دوست‌یابی در دهه اخیر، گفت: تخمین زده شده است که بعد از ورود شبکه‌های اجتماعی به زندگی مردم هر فرد به طور میانگین روزانه 150 بار گوشی همراه خود را چک می‌کند که یکبار در هر 6.5 دقیقه می شود.

دکتر فرزانه وفایی افزود: این موضوع علاوه بر اینکه تمرکز فرد را از بین می‌برد، باعث می‌شود که وی حتی زمانی که مشغول کار است و نمی‌تواند گوشی خود را چک کند دچار دلهره و اضطراب باشد چون ذهن وی دائم بر این گمان است که شخصی کار مهمی با وی دارد و حال آنکه او امکان پاسخگویی به آن را ندارد.

وی ادامه داد: علاوه بر این، دوستی‌های مجازی، رفتارهای اجتماعی افراد را تغییر داده است. در گذشته مردم چند دوست واقعی داشتند که هفته ای یکبار یا ماهی چند بار با آنها تماس برقرار کرده و یا قرار ملاقات می‌گذاشتند اما امروزه مردم وارد شبکه های مجازی می شوند و تعداد دنبال شوندگان نشان دهنده میزان محبوبیت برای آنان است و دائم در حال پاسخگویی به آنها هستند.

اقناع غیرواقعی حس محبت‌جویی

عضو هیات علمی گروه علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: از سویی با توجه به اینکه افراد در فضای مجازی به جای نشان دادن خود واقعی، چهره و شخصیتی آرمانی از خود نشان می دهند که نقص هایش دیده نمی شود، احساس خوشایندی پیدا کرده و خیال می کنند که محبوبیت زیادی دارند، در نتیحه نیاز به حس تعلق و محبت در آنها اقناع می‌شود اما در طولانی مدت عوارض جبران ناپذری از جمله کاهش عزت نفس و دور شدن از دنیای واقعی خواهند داشت.

دکتر وفایی افزود: از جمله راهکارها برای اینکه بتوان در این دنیای پر از تنش و اضطراب راحت تر زندگی کرد آن است که خود را از بند فناوری اطلاعات رها کنیم، یعنی به جای آنکه مسخّر و گرفتار این فناوری باشیم، ما آنرا به کنترل و تسخیر خود درآوریم، دیگر اینکه به افکار منفی خود چندان وقعی نگذاریم.

وی خاطرنشان کرد: از دیگر سو برای دوری از تنش و اضطراب باید احساسات خود را جدی گرفته و آن را سرکوب یا پنهان نکنیم، ما احساس بد نداریم و اصولا همه احساسات در راستای بقای ما هستند و اگر احساس اضطراب می کنیم باید آنرا بپذیریم و در راستای بهبود آن گام برداریم.

سلامت روان، آماج تیرهای فضای مجازی

بی‌اطلاعی 95 درصد والدین از فعالیت فرزندانشان در فضای مجازی

مدیر گروه علوم اعصاب دانشکده پزشکی مشهد با بیان اینکه والدین باید آگاهی کافی از نحوه فعالیت فرزندانشان در فضای مجازی داشته باشند، گفت: بر اساس بررسی‌های انجام شده تنها پنج درصد والدین از نحوه فعالیت فرزندانشان در فضای مجازی اطلاع کافی دارند.

پروفسور علی گرجی در گفت و گو با ایرنا، فضای مجازی را به اقیانوسی ماننده کرد که مملو از برنامه‌های مطلوب و در عین حال محتواهای نامطلوب اجتتماعی است، افزود: افراد به ویژه جوانان و نوجوانان در فضای مجازی با امواجی از مشکلات ذهن و اندیشه و روان آشنا می‌شوند که این آشنایی، در مسیر زندگی تنش‌ها و اضطراب‌های زیادی را دامنگیر آنان می‌کند.

وی با تاکید بر اینکه استفاده بی‌حد و مرز از فضای مجازی باید کنترل و استفاده هدفمند و بهینه جایگزین آن شود، گفت: برنامه‌ریزی والدین برای فرزندان در خصوص برنامه‌های دورهمی، ورزشی و غیره و اطلاع‌رسانی و آگاهی بخشی به آنان با هدف مصون ماندن از برخی آسیب های فضای مجازی، قطعا در میزان کاهش استفاده آنان از فضای مجازی تاثیر خواهد داشت.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: بر اساس تحقیقات به عمل آمده درصد زیادی از اختلالات خواب در جوانان و کج خلقی‌ها، تنش‌ها و اضطراب‌ها به دلیل استفاده زیاد از فضای مجازی است.

پروفسور گرجی افزود: باید در برقراری ارتباط با فرزندان و فعالیت‌های مشترک با آنان، ضمن پرهیز از رفتارهای خشونت آمیز، آنان را به سوی آموزش کافی برای استفاده بهتر و منطقی تر از فضای مجازی هدایت کرد و با ارتباطات خانوادگی و به دور از فضاهای مجازی، با هم بودن را تمرین و بیشتر از زندگی لذت برد.

وی با تاکید بر استفاده از شیوه هایی برای تربیت فرزندان مسوولیت پذیر ادامه داد: وقتی فرزندان آگاه باشند که به هر حیطه‌ای در فضای مجازی وارد نشده و هر مطلبی را تایید نکنند و بدانند که در برابر تایید هر مطلبی مسوولیت آن را بر عهده گرفته و باید پاسخگوی عواقب آن باشند، بدون شک نسبت به مدیریت این موضوع حساسیت نشان داده و دامنه این استفاده را کاهش خواهند داد.

مدیر گروه علوم اعصاب دانشکده پزشکی مشهد تاکید کرد: باید والدین به فرزندان خود توصیه کنند که اطلاعات شخصی خود را در فضای مجازی منتشر نکنند زیرا این فضا با توجه به وجود برخی از سوء استفاده گران و سودجویان، می‌تواند به فضایی پر از تهدید و ناامن تبدیل شود.

پروفسور گرجی افزود: بر اساس شواهد، درصدی از خودکشی‌ها در جامعه ناشی از تحت فشار قرار دادن افراد مبنی بر انتشار مسائل شخصی در فضای مجازی رخ می دهد.

وی، آموزش راستی آزمایی اخبار و محتواها را از راهبردهای مهمی عنوان کرد که می‌تواند برای استفاده کمتر از فضای مجازی به ما کمک کند و افراد با فراگرفتن این روش یاد خواهند گرفت، که نباید در فضای مجازی هر محتوایی را تایید کنند.

این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد همچنین نقش آگاهی و آموزش را از راهبردهای مهم استفاده منطقی از فضای مجازی برای همه اقشار عنوان کرد و گفت: والدین در زمانی می توانند استفاده درست از فضای مجازی را به فرزندان آموزش دهند که خود به صورت غیرمنطقی از این فضا استفاده نکنند.

فعالیت بدنی، ترشح اندورفین و کاهش تنش

رییس دپارتمان علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی مشهد در خصوص راهکارهای کاهش تنش گفت: تحقیقات ثابت کرده است که فعالیت بدنی در قالب ورزش باعث رهایی مواد شیمیایی مانند اندورفین در مغز و در نتیجه ایجاد سرخوشی می‌شود و همانند مسکنی برای درد اضطراب عمل می‌کند.

پروفسور گرجی افزود: مشکلات زندگی، تنش‌ها و اضطراب ناشی از آن‌ گاه آنقدر زیاد می‌شود که انسان نه تنها خود و نیازهای عاطفی و جسمی‌اش را فراموش می‌کند؛ بلکه گاه حتی از پشت لایه‌ای از غبار تنش‌ها به نزدیکانش نگاه می‌اندازد و این باعث می‌شود که تنش‌ها و اضطراب را به خانواده و دوستانش نیز منتقل کند.

وی ادامه داد: اگرچه می‌توان مشکلات زندگی را با تغییر سبک زندگی کاهش داد ولی هیچ چیز مهم‌تر از این نیست که تلاش کنیم روزانه وقتی را به اضطراب‌زدایی از وجودمان اختصاص دهیم تا در سایه آرامش نسبی به‌ دست آمده بتوانیم بهتر مشکلات و تنش‌های ناشی از آن را مدیریت کنیم.

سلامت روان، آماج تیرهای فضای مجازی

تاثیر ورزش در سلامت روان

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد بیان کرد: در جریان ورزش شما با تمرکز بر انجام برخی حرکت‌های مخصوص، خبرهای ناخوشایندی را که در طول روز شنیده‌اید به‌طور موقت فراموش می‌کنید و این فرصتی برای عضلات منقبض شده شما است تا قدری خود را رها کرده و انرژی مثبتی را در شما به‌وجود آورده و در نهایت روز ابری شما را به روزی آفتابی تبدیل کنند.

پروفسور گرجی با بیان اینکه اختصاص دادن زمانی در طول روز به خودتان و سلامتی‌تان، اعتماد به نفس شما را بالا می‌برد، افزود: تنش‌های روزانه اغلب خواب شما را مختل می‌کند و روز بعد بدن شما را خسته و کوفته در مقابل مشکلات جدید قرار می‌دهند که شانس شکست را برای شما در مقابل آن‌ها چند برابر می‌کند.

وی با بیان اینکه ورزش باعث می‌شود تا خواب خوبی داشته باشید و انرژی روزانه شما افزایش یابد، ادامه داد: برای ورزش کردن سعی کنید محلی آرام با هوایی پاکیزه را برگزینید که بودن در آن محل به شما احساس خوبی بدهد.

رییس دپارتمان علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار داشت: قبل از شروع هر فعالیت ورزشی ابتدا سعی کنید که تمام عضلات بدن‌تان را، به‌خصوص عضلات صورت، گردن و شانه‌ها را شل کنید؛ چندین بار نفس عمیق بکشید، عمل دم را از بینی و بازدم را از دهان انجام دهید و سپس به آرامی آن ورزشی را که دوست دارید، شروع کنید.

پروفسور گرجی با بیان اینکه افراد بسته به میل خود می‌توانند ورزش‌های انفرادی یا دسته جمعی را انجام دهند، افزود: ورزش را باید با برنامه و به‌طور مرتب (ترجیحاً روزانه) انجام داد زیرا مشکلات همیشه و همه جا با ما همراه هستند و اگر منتظر هستید روزی برسد که به‌دور از هرگونه استرس و اضطراب، فعالیت ورزشی خود را شروع کنید، بدانید که این روز هرگز فرانمی‌رسد.

وی تاکید کرد: افراد باید به ورزش به چشم یک درمان بنگرند که می‌تواند بدون هیچ عارضه دارویی، جسم و روح آنان را تقویت کرده و غنا ببخشد.


نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

کارت شرکت در نوبت اول کنکور سراسری 1403 منتشر شد

مصوبه مجلس برای ضبط وسیله نقلیه حامل سلاح جنگی

حکایت «ریز پرنده‌هایی» که عمرشان کوتاه بود!

نوآوری در تسلیحات و شناخت روش‌های دشمن همواره باید در دستورکار نیرو‌های مسلح باشد

رویش گیاه دارویی اسپند در مراتع بخش رحمت آباد ریگان

هشدار نارنجی هواشناسی برای کرمانی‌ها

امام جمعه کرمان: عملیات تنبیهی سپاه درس عبرتی برای دنیای استکبار است

فیلم / اصفهان، امروز چه گذشت؟

60 لیتر سهمیه بنزین اردیبهشت امشب شارژ می‌شود

سانحه رانندگی در جیرفت یک کشته و چهار مصدوم برجا گذاشت

امام جمعه کرمان: هر حرکت حماقت‌آمیز دشمن با عملیات ویران کننده روبرو خواهد شد

مسیر دارزین به سمت دهبکری بم بازگشایی شد

آماده‌باش در 5 استان/ هموطنان سفر خود را به جنوب کشور تعویق بیندازند

بارندگی 120 میلیمتری در سیستان و بلوچستان؛ انسداد راه ارتباطی 35 روستا

دسترسی جنوب کرمان به دلگان سیستان و بلوچستان قطع شد

دستور تخلیه سه روستای جنوب کرمان صادر شد

مدارس شرق کرمان چهارشنبه غیرحضوری شد

راه ارتباطی هشت روستای کوهستانی منطقه ریگان قطع شده است

آموزش در مدارس شهرستان های ریگان و گُنبکی سه شنبه غیرحضوری است

انحراف اتوبوس در سیرجان 9 مجروح برجای گذاشت

رونمایی از دیوارنگاره «وعدالصادق» تا نورپردازی در میدان آزادی

هشدار کامرون به اسرائیل: تنش‌ها را در منطقه تشدید نکنید

توقیف محموله کود شیمیایی رژیم صهیونیستی توسط گمرک ایران

ایروانی: اسرائیل می‌داند پاسخ دوم ایران قاطعانه‌تر خواهد بود

طرف مقابل واکنشی نشان دهد، اقدامات بعدی ایران سهمگین‌تر خواهد بود

هنرمندان با صدور بیانیه‌ای از اقدام مقتدرانه ایران علیه رژیم صهیونیستی حمایت کردند

اذعان رسانه صهیونیست: پاسخ ایران به اسرائیل، نشان داد که تهران مهارشدنی نیست

امیرعبداللهیان: هیچ هدف غیرنظامی را در پاسخ خود تعریف نکردیم

دستگیری زن و مرد مامورنما در مزارع پیاز عنبرآباد

قاچاق سوخت سه نفر را در جنوب کرمان قربانی کرد

داده‌نما |هشدار قرمز هواشناسی کرمان+ اثر مخاطرات باران سیل‌آسا و تمهیدات

بیانیه وزارت امور خارجه درباره عملیات دفاعی ایران

عملیات «وعده صادق» به همه اهدافش نائل شد

اطلاعیه سپاه درباره حملات گسترده علیه رژیم صهیونیستی

حمله راکتی گسترده حزب الله لبنان به رژیم صهیوینستی در منطقه اشغالی جولان

وزیر امور خارجه ایتالیا: ایران خویشتن‌داری کند

گردوغبار شدید شرق کرمان را فراگرفت

پشت پرده خبر استعفای شهردار جیرفت، مساله «تماس بزرگان» و یک توصیه

بیش‌ از‍ 266 هزار نفر از اماکن گردشگری بم بازدید کردند

6 کشته در تصادف محور کرمان به چترود

تسلیت رئیس جمهور به اسماعیل هنیه در پی شهادت فرزندانش

رهبر انقلاب: رژیم خبیث صهیونیستی تنبیه خواهد شد

پایان لیگ برتر فوتبال زنان با قهرمانی خاتون بم

رئیسی: لزوم قطع روابط اقتصادی کشورهای اسلامی باصهیونیست‌ها/ اردوغان:صهیونیست‌ها منفورهستند

رهبر انقلاب: تشکر واقعی از ملت ادامه تلاش بی‌وقفه مسئولان برای حل مشکلات است

رئیس جمهور عید سعید فطر را به مسلمانان جهان تبریک گفت

اعزام زائران عمره از سوم اردیبهشت 1403 آغاز می‌شود

بازنشسته‌ها نگران اجرای قانون همسان‌سازی حقوق نباشند

شهادت پنج تن از ماموران فراجا در درگیری با اشرار مسلح

دفتر رهبر انقلاب روز چهارشنبه را عید فطر 1403 اعلام کرد