آخرین مطالب

طرز تهیه چند غذای اصیل کرمانی اجتماعی

طرز تهیه چند غذای اصیل کرمانی

  بزرگنمایی:

طبیعت همواره در آشپزی الهام بخش بوده است.از زمان های قدیم مردم هر شهر و استان براساس مواد اولیه که در شهرشان یافت می شد، غذاهایی می پختند که هم مقوی و سالم باشد وهم متناسب با شرایط آب و هوایی آن ناحیه باشد. از آنجایی که استان کویری کرمان زمستان‌های بسیار سرد دارد، مردمانش به دنبال طبخ غذاهایی بودند که طبع گرم داشته و انرژی و گرمای موردنیاز بدن شان را تامین کند؛ به همین خاطر در اغلب غذاهایشان از زیره استفاده می کردند. علاوه بر این آنها باید غذاهایی طبخ می کردند که در گرمای طاقت‌فرسای تابستان طبع خنکی داشته و موجب کاهش حرارت بدن شوند؛ از همین رو در غذاهای تابستانی این استان کشک و دوغ حرف اول را می زند.

زیره، کشک و پسته 3 ماده اولیه اصلی و تاثیرگذار درغذاهای این استان هستند و تقریبا هیچ غذایی وجود ندارد که یکی از این سه ماده را نداشته باشد. در این مطلب به معرفی برخی از غذاهای مقوی این استان می پردازیم.

طرز تهیه چند غذای اصیل کرمانی

زیره پلو کرمانی

زیره پلو یا پلو زیره یکی از مقوی‌ترین و خوشمزه‌ترین غذاهای سنتی کرمانی است که با زیره سیاه یا مخلوط زیره سیاه و سبز تهیه می‌شود. با توجه به طبیعت گرم زیره و طبع سرد برنج، زیره پلو طبع متعادلی پیدا می‌کند و از همین رو، مناسب فصل پاییز و زمستان است؛ ضمن اینکه به رفع سوء‌هاضمه، نفخ شکم و کاهش وزن کمک می‌کند. زیره پلو را می توان با مرغ، گوشت چرخ کرده و یا گوشت آماده کرد.

مواد اولیه

برنج  سه پیمانه

سینه کامل مرغ  سه تکه

پیاز بزرگ  یک عدد

زیره سیاه    چهار قاشق غذاخوری

نمک، فلفل سیاه و زعفران به میزان لازم

برگ بو یا چوب دارچین

طرز تهیه چند غذای اصیل کرمانی

طرز تهیه

مرحله اول

 به تکه‌های مرغ نمک و فلفل بزنید و آن‌ها را کنار بگذارید.

مرحله دوم

پیاز را به‌صورت حلقه‌ای برش بزنید و کف قابلمه بچینید.

مرحله سوم

مرغ‌ها را روی پیازها قرار دهید، برگ بو یا چوب دارچین روی آن‌ها بگذارید، در ظرف را ببندید و حرارت زیر قابلمه را ملایم کنید.

مرحله چهارم

مرغ کم‌کم آب می‌اندازد. در این مرحله می‌توانید مقداری زعفران دم‌کرده در آن بریزید. اجازه دهید که آب مرغ کشید شده و با روغن خودش کمی سرخ شود.

مرحله پنجم

برنج را آبکش کنید و سپس زیره را به آن بیفزایید. مقدار زیره به ذائقه شما بستگی دارد و در نتیجه می‌توانید آن را کمتر یا بیشتر بریزید.

مرحله ششم

کف قابلمه مقداری روغن بریزید و در صورت تمایل ته‌دیگ دلخواهتان را بگذارید. مقداری از زیره پلو را کف قابلمه بریزید؛ روی آن چند تکه مرغ قرار دهید و مجددا برنج و مرغ بگذارید. این روند را لایه‌لایه انجام دهید و سپس حرارت زیر قابلمه را کمی زیاد کنید و وقتی بخار داد، حرارت را کم کنید.

مرحله هفتم

روی برنج مخلوط آب و روغن بریزید و  اگر از آب مرغ چیزی برایتان مانده بود، می‌توانید به‌جای آب و روغن از آن استفاده کنید.

طرز تهیه چند غذای اصیل کرمانی

آبگوشت کشک و بادمجان

شاید اسمش برایتان عجیب باشد و یا تصور اینکه در آبگوشت بادمجان بریزید برایتان خوشایند نباشد اما تا زمانی که طعم این آبگوشت متفاوت را نچشیده باشید نمی توانید تصور دقیقی از عطر و طعم لذیذ آن داشته باشید.

مواد اولیه

کشک ساییده   یک پیمانه

گوشت چرب با استخوان   500 گرم

نخود و لوبیا سفید    200 گرم

سیب زمینی پوست کنده    یک عدد

پیاز    یک عدد متوسط

بادمجان قلمی    8 عدد

چغندر ورقه شده    یک عدد

خیار    4 عدد

نمک، فلفل، زردچوبه به میزان لازم

طرز تهیه چند غذای اصیل کرمانی

طرز تهیه

مرحله اول

نخود و لوبیا را از شب قبل خیس می کنیم و هنگام پخت غذا، آب آن ها را خالی می کنیم و می شوییم. پیاز را چهار قاچ می کنیم. گوشت استخوان دار را همراه با پیاز و حبوبات، روی حرات قرار می دهیم. بعد از 2 ساعت، زردچوبه و فلفل و سیب زمینی را اضافه می کنیم. پس از پخت سیب زمینی، آن را از روی حرارت بر می داریم. آب این غذا نباید خیلی کم باشد.

مرحله دوم

بادمجان ها را پوست گرفته و پس از خیس کردن در آب و خشک کردن، در روغن سرخ می کنیم و کنار می گذاریم. چغندرها را کف تابه گذاشته و روی آنها بادمجان می چینیم. کمی از آب گوشت را روی آن ریخته و در تابه را می گذاریم تا بپزند.

مرحله سوم

سپس نیمی از بادمجان ها را با مقداری آبگوشت و کشک مخلوط کرده و می کوبیم. بعد به آبگوشت افزوده و حرارت را ملایم می کنیم تا گرم بماند.

مرحله چهارم

بقیه بادمجان ها را با چغندر پخته در دیس می کشیم و کنار ظرف را با خیار پوست کنده و خرد شده تزیین می کنیم. مردم کرمان معتقدند که چغندر و خیار، گرمی بادمجان را مهار می کنند.

طرز تهیه چند غذای اصیل کرمانی

مجور کدو

کدو یکی دیگر از مواد اولیه ای است که مردم استان کرمان از آن در غذاهای خود زیاد استفاده می کنند. مجور کدو بدون شک یکی از خوشمزه ترین غذاهایی است که با کدو تهیه می شود. این غذای بسیار مقوی و لذیذ را می توان برای وعده صبحانه نیز سرو کرد.

مواد اولیه

کدو     500 گرم

شوید خرد شده   2-3 قاشق غذا خوری

روغن مایع   2-3 قاشق غذا خوری

آرد گندم   2 قاشق غذا خوری

تخم مرغ   2 عدد

پنیر سفید   150 گرم

نمک و فلفل    به مقدار لازم

طرز تهیه چند غذای اصیل کرمانی

طرز تهیه

مرحله اول

ابتدا کدوها را رنده کرده، بعد تخم‌مرغ‌ها را به آن می‌افزاییم.

مرحله دوم

در ظرفی جداگانه آرد گندم و شوید را مخلوط کرده و به کدوها اضافه می‌کنیم.

مرحله سوم

در آخر پنیر رنده شده را افزوده، نمک و فلفل به آن زده و ظرف مناسب فر را با روغن مایع کاملاً چرب کرده و تمام مواد را داخل آن می‌ریزیم.

مرحله چهارم

مواد را می توانید مانند کوکو سرخ کنید و یا به مدت 30 دقیقه در فر با حرارت 200 درجه سانتی‌گراد بگذارید تا روی آن طلایی شود و سپس سرو کنید.

طرز تهیه چند غذای اصیل کرمانی

خورش پسته

این غذا اصالتا به مردمان رفسنجان (کرمان) تعلق دارد. خورش پسته که بسیار مقوی و خوشمزه است، با پسته اعلای بومی تهیه می شود. خورش پسته نوعی غذای شاهانه به حساب می آید و در مجالس و مراسمات خاص این استان طبخ می شود.

مواد اولیه

سینه مرغ     500 گرم

مغز پسته     300 گرم

پیاز     یک عدد

رب انار     5 قاشق غذا خوری

زعفران دم شده     4 قاشق غذا خوری

روغن     به میزان لازم

نمک، فلفل، زردچوبه     به میزان لازم

شکر در صورت نیاز    به میزان لازم

طرز تهیه چند غذای اصیل کرمانی

طرز تهیه

مرحله اول

ابتدا مغز پسته را آسیاب می کنیم. تا حدی این کار را انجام می دهیم تا مانند خمیری چرب و خوشرنگ درآید.

مرحله دوم

پیاز را پوست کنده و رنده خیلی ریز یا آسیاب می کنیم. رب انار را داخل یک استکان آب حل می کنیم تا یکدست شود. سپس سینه مرغ را به شکل مکعبی خرد کرده و آماده می گذاریم.

مرحله سوم

ابتدا داخل ظرف مناسبی برای پخت خورش که بهتر است سفالی یا سنگی باشد مقدار کمی روغن ریخته و پیاز را کمی تفت می دهیم. پیاز ها که سبک شد، پسته را افزوده و کاملا تفت می دهیم.

مرحله چهارم

در این مرحله ادویه ها و مرغ را به همراه رب انار و آب جوش به خورش اضافه می کنیم . سپس درب قابلمه را بسته و اجازه می دهیم تا مرغ پخته و آب خورش کم شود.

مرحله پنجم

حالا خورش پسته ما کاملا پخته شده است. در این مرحله زعفران و نمک غذا را افزوده و اجازه می دهیم تا کاملا جا افتاده و به روغن بیفتد. بعد از این مرحله خورش شما آماده سرو به همراه برنج است.

طرز تهیه چند غذای اصیل کرمانی

بزقرمه محبوب و پرطرفدار

بزقرمه غذای خوشمزه کرمانی ها است. اگر به دنبال غذای سنتی بسیار متفاوت و خوشمزه‌ای هستید، بز قورمه را امتحان کنید که به عقیده‌ بسیاری از مردم طعمی فوق‌العاده دارد.

مواد اولیه

نخود گرد خیس خورده بدون پوست    200 گرم

گوشت گوسفند سردست یا ماهیچه    400 گرم

کشک    1و 1/3 پیمانه

سیب زمینی    یک عدد

پیاز    یک عدد بزرگ

نمک، فلفل و زدرچوبه    به مقدار دلخواه

زعفران دم کرده   یک و نیم قاشق غذاخوری

سیر له شده     5 حبه

پیازداغ، سیرداغ و نعنا داغ     برای تزیین

گردو  اختیاری و به مقدار دلخواه

طرز تهیه چند غذای اصیل کرمانی

طرز تهیه

مرحله اول

نخودها را از شب قبل بخسانید و سپس پوست نخود را بگیرید و آنها نخودها را نیم پز کنید.

مرحله دوم

در یک قابلمه پیاز را نگینی خرد کنید و تفت دهید تا سبک شود. سپس سیر له شده یا رنده شده را اضافه کنید. اجازه ندهید سیر زیاد سرخ شود چون تلخ می‌شود. پیاز را هم زیاد سرخ نکنید چون برای تفت گوشت به آب پیاز نیاز داریم.

مرحله سوم

زردچوبه را به سیر و پیاز اضافه کنید و کمی تفت دهید تا طعم خامی آن گرفته شود. گوشت خرد شده را اضافه کنید. وقتی رنگ گوشت کاملا قهوه‌ای شد، نخود نیم پز و سیب زمینی را اضافه کنید. مقداری آب اضافه کنید تا گوشت، نخود و سیب زمینی بپزند. مقدار آب باید تا نیمه مواد داخل قابلمه را بپوشاند و نه بیشتر.

مرحله چهارم

اگر می‌خواهید بزقرمه را به صورت خورش سرو کنید، باید کمی بیشتر آبدار باشد . ولی اگر قصد دارید خورش با نان سرو کنید باید آب آن کاملا کشیده شود چون می‌خواهیم با کشک هم دوباره آن را کمی بپزیم.

مرحله پنجم

در این مرحله بعد از پخت بزقرمه مخلفات آن را با گوشت کوب دستی یا برقی بکوبید. بعد از کوبیدن بزقرمه مقداری نعنا داغ، کشک (2 یا سه قاشق برای تزیین کنار بگذارید) و زعفران را اضافه کنید و 20 دقیقه دیگر اجازه دهید با کشک بجوشد.

مرحله ششم

بعد از اضافه کردن کشک، نمک و فلفل آن را اضافه و اندازه کنید. آبگوشت بزقرمه کرمانی ما حاضر است. روی آبگوشت را با کشک، نعنا داغ، پیاز داغ، سیر داغ و در صورت تمایل گردو، تزیین و میل کنید. اگر هم بزقرمه را به صورت خورش میل می‌کنید روی آن را با پیازداغ، سیر داغ و نعنا داغ و کشک تزیین و در کنار برنج سرو کنید.

نکته

در برخی شهرهای کرمان از برنج هم برای درست کردن بزقرمه استفاده می‌کنند که در این صورت در 40 دقیقه پایانی پخت برنج را هم در حد ½ لیوان فرانسوی برای این مقدار مواد اضافه کنید تا برنج خوب با سایر مواد بپزد.


نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

بارش برف در زاهدان بعد از هشت سال

افزایش احتمال ابتلا به سرطان سینه با استفاده زیاد از رنگ مو

دستور رئیس‌جمهور برای تخفیف در تعرفه گاز

سردار محمدیان فرمانده انتظامی تهران بزرگ شد

نخستین کاروان اردوی راهیان نور دانش آموزان کرمان راهی مناطق عملیاتی شد

بختیاری: با روحیه و تفکر جهادی به اهداف‌مان می‌رسیم/ نگاه بلند کمیته امداد به مناطق محروم کشور

بختیاری: تمام مددجویان روستاهای فهرج تا پایان سال آینده خانه‌دار می‌شوند

تیراندازی در یک دبیرستان جنوب کرمان به خیر گذشت

فردا؛ اعلام نتایج قرعه کشی ایران خودرو

قاتلان جوان 23 ساله در بم دستگیر شدند

ترکیدگی لاستیک 25 خودرو بر اثر نشست زمین در کرمان

خرما و پسته کرمان به 41 کشور دنیا صادر شد

واکنش عصبی و دیوانه وار انگلیس به اجرای حکم اعدام یکی از مهم ترین عناصر نفوذی

دستگیری قاتل سریالی چوپان‌ها در فارس

بزرگترین اختلاس تاریخ بشریت توسط محمدرضا شاه رقم خورد

آزادی مشروط مهدی هاشمی پس از 7 سال

افزایش تولید مرکبات در نرماشیر

رها سازی هوبره در دامان طبیعت فهرج

آمادگی کامل حوزه‌های برگزاری نوبت اول آزمون سراسری سال 1402

ردپای بی تحرکی در بروز آلزایمر، افسردگی و اضطراب

آزادی مشروط مهدی هاشمی پس از 7 سال

تجلیل نماینده‌ی بم ، فهرج، ریگان و نرماشیر از جوان فداکار فهرجی

29 و 30 دی نوبت اول آزمون سراسری

دستور وزیر کشور برای بررسی فیش جنجالی

وزیر اطلاعات به مقام شامخ شهید سلیمانی ادای احترام کرد

مشتری کلاهبردار در دام پلیس فتا بم گرفتار شد

واژگونی و حریق کامیون در زرند؛ راننده جوان در آتش سوخت

تصادف اتوبوس هواداران تیم ملی عراق 28 کشته و زخمی برجای گذاشت

پس ازاعدام جاسوس انگلیسی، این کشور سفیر خود را فرا خواند

ساخت خانه‌های ویلایی طرح نهضت ملی مسکن در 1200 شهر/ هزینه و زمان ساخت کمتر می‌شود

تیم‌های واکنش سریع کرونا در 2 شهر کرمان فعال شد

دستور دادستان تهران برای جلب ملی‌پوش سابق والیبال

هشدار دبیر کل سازمان ملل: چندین بخش از زمین غیرقابل سکونت خواهد شد

جوانی که برای رساندن آب به مردم، دل به آب زد+ فیلم

14 زوج جوان فهرجی به خانه بخت رفتند

دستور وزیر ورزش برای پیگیری تحریف نام «خلیج فارس»

انتصاب سردار سرتیپ رادان به فرماندهی کل انتظامی جمهوری اسلامی ایران

آغاز توزیع کارت کنکور از 25 دی | خواهان قطع کامل اینترنت نیستیم

سرباند حمل محموله‌های مواد مخدر در کرمان دستگیر شد

مادر شهیدان دریجانی به فرزندان شهیدش پیوست

آمریکا نگران جان عاملان ترور سردار سلیمانی: از شهروندان خود حفاظت می‌کنیم

آشنایی با ویتامینهای ضد سرطان

شرط سازمان اداری و استخدامی کشور برای تبدیل وضعیت نیرو‌های شرکتی

تخفیف هتل‌های کرمان به زائران سپهبد شهید سلیمانی

معاون وزیر بهداشت: پیک جدید کرونا در کشور آغاز شده/آماده‌باش کادر درمان

شهید سلیمانی از شهرت گریزان بود

دز یادآور واکسن کرونا را تزریق کنید/ سویه جدید کرونا چه علائمی دارد؟

جان فدا| گفتگو با همرزم شهید سلیمانی در حلب/حاج قاسم گفت «سلام مرا به اراکی‌ها برسان»

سردار باقرزاده: ملتی که به شهدایش اقتدا کند، فتنه شکن است

مدارس کانکسی و سنگی بالای 10 نفر تا پایان 1403 جمع‌آوری می‌شود